Hidup Seorang Insan Seharusnya...

Assalamualaikum.




Semakin banyak tempat di jejaki,
Semakin tunduk,
Bukan semakin meninggi diri. 

Semakin banyak pengalaman di lalui, 
Semakin rendah rasa diri,
Bukan semakin membangga diri. 

Semakin banyak di pelajari, 
Semakin bodoh di rasakan,
Bukan semakin riak menjadi pandai. 


Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

29 comments:

  1. Sebabtu kalau kita tengok para alim ulama' sangatlah merendah diri, tawadhuk. Kadang2 kita yang rendah ilmu ni pulak rasa macam dah lebih tinggi dari mereka. Adab tidak dijaga dan sombong.

    Lihat saja komen2 di fb. Boleh pulak orang awam mempersenda dan biadab dgn para mufti dan ulama'. Dunia sedang sakit. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah penyakit manusia zaman skrg ni. Ilmu di dada baru sedikit tapi berlagak kalahkan para ilmuan / ulama. Bila di tegur melenting.

      Semoga kita di jauhkan dr sikap sedemikian. InsyaAllah 😘

      Delete
  2. Indeed sis,

    Jadilah seperti padi "Semakin Berisi Semakin Merunduk" jangan jadi api "Semakin Membara Semakin Keatas" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well said Ira. Jadilah manusia yang selalu merendah diri di mana pun kita berada 😘

      Delete
  3. huhu, betul-betul tersirat entry nie, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah-mudahan bermanfaat buat kita semua. InsyaAllah 😘😘

      Delete
  4. Semakin kita dewasa, semakin banyak yang kita belajar dan semakin banyak ilmu yang kita dapat.. Semoga kita sentiasa mengikut resmi padi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah mudah-mudahan. Semoga ilmu2 yang di perolehi menjadikan kita insan yang berakhlak mulia dan sama-sama berkongsi ilmu untuk manfaat semua 😘😘

      Delete
  5. semoga kita ni bila berilmu sedikit tidak berlagak dan menganggap diri kita hebat....mmg terbaik utk muhasabah diri perkongsian Ana ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmu yg kita dapat ni pun dengan keizinanNya. Jadi tak sepatutnya kita berbangga diri atau menunjuk2. Dengan ilmu tu kita seharusnya semakin merendah diri. Kan kak 😊

      Delete
  6. setuju dengan statement kat atas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah-mudahan bermanfaat buat kita semua. InsyaAllah 😘

      Delete
  7. Kena ikut resmi padi "semakin menunduk semakin berisi" (betul lah kan ni?)
    Tapi apa yang saya perasan orang sekarang ni, macam nak berlumba pula siapa yang paling banyak travel, siapa yang paling banyak ilmu didada etc. hmmmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling byk travel tu apa maksudnya syed? Rasanya skrg ni travel dah jadi perkara biasa. Student pun boleh travel ke luar negara. Cuma niat dia tu lah. Kak ana tak rasa salah kalau dia nak post pasal travelogue kalau boleh memberi manfaat pada semua. Kalau niatnya nak menunjuk tu, cepat2 lah kita berbaik sangka 😊😊.

      Delete
  8. Replies
    1. Mudah-mudahan bermanfaat buat kita semua InsyaAllah 😘😘

      Delete
  9. In sya Allah.
    Mudah2an kita dapat pengajarannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah wak. Mudah-mudahan 😊

      Delete
  10. Seharusnya cm tu lah tp bnyknya rase diri trlebih bgus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah manusia tu. Ilmu baru sejengkal tapi berlagak macam dia tau semua. Semoga di jauhkan dari kita sikap sedemikian. Amin. 😘😘

      Delete
  11. Replies
    1. Semoga bermanfaat mudah-mudahan. 😘😘

      Delete
  12. entri yg sngt bermakna. betul tu kak ana.. duduk la kita dimana pun, ingat satu benda jgn lupa pada si DIA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betuk tu. Apa yang kita ada ni semua milik Dia. Jgn sesekali lupa diri dan berbangga dgn apa yg ada 😊

      Delete
  13. Replies
    1. Semoga bermanfaat buat kita semua mudah-mudahan 😘😘

      Delete
  14. deep ni kak ana. hehe. macam lagu terbang tunduk fynn jamal.

    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah-mudahan bermanfaat buat kita semua InsyaAllah 😘

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah saya akan membalas kunjungan anda semua ❤