Tempat Menarik di Pahang : Cameron Highland

Assalamualaikum 

How times flies so fast.. Almost 5 bulan blog ni tak berusik. Bkn takde aktiviti, tp kesempatan nak menaip tue takde.. Bajet sibuk dgn kehidupan seharian.. Byk perubahan yg berlaku.. Huhu..

Straight to the point, sempena cuti Hari Wilayah lepas, kami sekeluarga ke Cameron Highland.. Nie kali kedua kami ke sana. Cuma bezanya kali nie kami pergi dgn hero kecik.. Perjalanan dr Kl - Cameron lps tambah tolak berhenti makan minum di R&R adalah dlm 4 jam..

Sambung perjalanan lps isi perut.. Lega bila bambam tido..


Kami stay di Brinchang. Check in di sebuah hotel yg baru siap thn lepas iaitu ArandaNova. Bilik yg awesome dgn harga yg berpatutan. Dlm rm300 untuk 3h2m. Bilik sgt luas dan selesa jgn ckp la kan. Bambam plg happy.. merangkak di setiap sudut bilik..











Taiko tgk kawasan...



Aranda Nova nie atas hotel bawah mall.. so far baru ada kedai makan je kat bwh seperti old town.. Untuk anak2 ade mini theme park dalam nie...








Lepas rehat dan solat, aktiviti di teruskan ke Bharat Tea Plantation untuk minum ptg.. macam biasa org memang ramai..  mana2 meja yang kosong cepat2 kami amik.. Suhu memang sejuk.. Best dan plg penting bambam tak berpeluh.





Cuti2 kali nie sebagai advance birthday treat utk bonda dan syafi.. Fully sponsored yg penting..hehe


Terpikat dgn brownies nie.. Sedap..



Pemandangan di Bharat Tea Plantation..





Next destination ke Kea Farm Vegetable Market.. Misi mencari kudapan utk malam nanti.. First sekali strawberi coklat.. Kudapan wajib kat sini... Sempat belikan bambam sweater kot2 sejuk malam nanti walaupun bambam memang hantu sejuk..










Ade org tue pakai sweater baru...
Sebelum balik bilik, jalan2 amik angin petang di sekitar Copthorne Hotel..








Esok pepagi ingat nak breakfast di Ladang Teh Sg Palas.. Baru je nak naik, selamat terbaca kat signboard tue yang ladang teh tue tutup setiap hari Isnin.. So kami terus turun ke tanah rata utk sarapan.. 

Lepas jer sarapan kami ke MARDI.. Bayaran masuk RM3 seorang.. Tak sampai sejam kami dah keluar.. Sebab tak ada ape sgt.. Lgpun nie kali kedua kami ke sini.. Strawberi kiosk dlm tue pun tutup gak setiap Isnin.. 








Antara yang di tanam di sini.. Camni rupanya ye.. Selalu tgk yg dah siap utk guna especially kat chanel 703 astro..













Next destination ke Gunung Brinchang..The highest mountain in Cameron Highland at the height of 2000m or 6561f from sea level.. Kami gun kereta sendiri naik ke puncak.. Jalan masuk sama dengan laluan ke Ladang Teh Sg Palas.. Kira2 45 minit kami akhirnya sampai jugak.. Kat sini boleh nampak seluruh Cameron Highland.. Sejuk mata memandang alam yang serba hijau kat atas nie..

Pemandangan sepanjang jalan ke gunung brinchang..

Kalau naik menara tue, tue la tempat plg tinggi kat Cameron.. 
Jalan masuk ke ala2 jambatan gantung kat situ...




Aktiviti belah petang, jalan2 ke Cactus Valley dan kawasan2 sekitar.. Cuci2 mata kot ada yang berkenan ke.. 







Besar2 kaktus dia..









Malam kami ke tanah rata sekali lagi utk dinner.. Kami pekena steamboat kali nie.. Byk juga kedai2 yg jual steamboat.. mmg syok la dgn cuaca sejuk mkn steamboat kan.. feeling2 korea gitu..


Hari terakhir, pg2 kami breakfast di Ladang Teh Sg palas.. Ramai kot org dah ada kat sana time kami sampai.. Yg jenuh nak berjalan naik bukit tue.. Bak kata org, pergi lapar balik pun lapar.. hehe..










Sebelum balik, singgah ladang teh.. kasi bambam can pegang daun teh..









Sebelum balik Kl, kami singgah sekali lg ke Kea Farm Vegetable Market utk beli buah tangan utk family.. Lgpun dah janji ngan amoi kat situ nak singgah beli sayur before balik Kl.. kami beli kat kedai plg belakang..kat lorong2 tue.. dia jual sayur 3 paket rm10.. ok la kan.. lgpun amoi nie friendly.. kedai depan tue bukan main sombong.. kita tanya dia punya jwb bukan main sombong.. kan senang kalau letak harga terus.. tak la penat nak jwb bila org duk tanya jer..

Sekian shj untuk entry kali nie.. Next trip ke Bandung kita..
 

Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

No comments:

Post a Comment

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah saya akan membalas kunjungan anda semua ❤