Discover Kedah : Laksa Ikan Sekoq dan Mat Cucur Udang Alor Setaq

Assalamualaikum.

Dalam entri sebelum ni sis ada review tentang Laksa Kak Su di Kuala Perlis, so hari ni sis nak review tentang Laksa Ikan Sekoq yang terkenal di Alor Setar dan menjadi makanan yang wajib di makan bila berada d sini. Kalau tengok video review ari VitDaily semua nampak sedap. Nak tau sedap ke tidak jom kita try.


Laksa ikan sekoq yang sis pergi kali ni terletak di Mergong. Memandangkan sis pergi dah lewat petang so pelanggan pun tak ramai.


Istimewanya makan dekat sini ialah pelanggan boleh tambah laksa buat kali kedua secara percuma. Tapi hanya laksa dan kuah sahaja. Ikan sekoq dan telur tidak termasuk. Harga  untuk sepinggan laksa pula hanya RM4.50. Murah sangat kan.


Pada pendapat peribadi sis, laksa ikan sekoq ni biasa jer rasa dia. Sis lagi prefer laksa Kak Su di Kuala Perlis. Tapi lain orang lain seleranya kan. Dah terlanjur ada dekat kedai ni jangan lupa order cendol durian. Yang ni comfirm puas hati. Dua ulas durian gebu-gebu dia letak atas cendol tu.  Dah la cuaca panas, memang layan habis.



Selesai makan di laksa ikan sekoq sis singgah ke gerai Mat Cucur Udang. Katanya cucur udang di sini antara yang terbaik sejak dulu lagi. Harga satu set hanya RM4. Dalam set tu ada cucur udang, tauhu dan telur. Kalau nak extra bahan-bahan tu pun boleh. Cuma siapkan duit extra je lah. Memandangkan perut masih penuh so sis tapau je bawa balik hotel. So far sis suka dengan rasa dan tekstur cucur udang tu. Bila disimbah dengan sos dia lagi lah sedap. Kalau dapat makan panas-panas confirm berpinggan boleh habis. hehe.



Gambar dari Fb Mat Cucur Udang

Jadi kalau korang bercadang untuk ke Alor Setar jangan lupa cuba Laksa Ikan Sekoq dan Mat Cucur Udang. Mana tau kena dengan selera korang kan. Sebenarnya banyak lagi makanan yang menarik dekat Alor Setar ni macam Nasi Lemak Royale tapi masa sis tak banyak di sini. InsyaAllah lain kali kita cuba pulak ye.


Ana Suhana

‪Life comes with both happiness and sadness. Learn to be patient when sad and grateful when happy. He will reward you and elevate your status

42 comments:

  1. uish , cucur udang sedap tu . zaf suka makan cucur udang jugak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ana pun. Lagi2 kalau baru keluar dari kuali. Kalau kena dengam kuah kacang lagi mengancam.😘

      Delete
  2. laksa jugak nii..mmg laksa ikan sekoq ni biasa2 jer tapi kalau ke Langkawi ada 2 tempat yg laksa dia sedap...satu kat Padang Mat Sirat depan sekolah dan kat Ulu Melaka..kat Ulu Melaka tu dia jual cekodok kelapa cicah sambal yg sangatttt sedap...tu ikut selera akk ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama sungguh Ana tak ke langkawi. Macam kena repeat semula sebab banyak dah tempat dan makanan yang menarik sekarang ni 😘

      Delete
    2. akk pun last pergi 2015...mmg kena repeat sbb kat cable car time tu dia buat reno jd jambatan tu ditutup...so mmg kena pergi lagi...dan yg pasti nak makan cekodok nyiok tu...mmg highly recommended

      Delete
    3. Ana lagi lah last tahun 2012. Tahun tu 3x pergi Langkawi tp jambatan di tutup untuk reno. InsyaAllah ada rezeki ke sana lagi. 😘

      Delete
  3. sedapnya nampak T.T nanti kena pegi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa tu biasa2 jer dear. Kuih udang tu boleh tahab sedap. 😘

      Delete
  4. Replies
    1. Hehe. Kena cari laksa lah nampaknya ye 😅

      Delete
  5. Replies
    1. Hehe. Biasa2 je ni. Ada lagi yang sedap. 😘

      Delete
  6. Cendol memang favourite saya... tapi bukan cendol pulut... saya suka hirup kuah laksa... masam2 memang sedap... boleh singgah kalau travel sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni cendol biasa dgn durian tuan. Kalau makan cendol pulut tak hilang haus tu. Hehe. Boleh lah singgah ke sini nanti. Mana tau kena dengan selera kan. 👍😀

      Delete
  7. Laksa tak minat tapi kalau cucur udang boleh hadap sepinggan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa makanan kegemaran saya. Tapi nak jumpa yang betul2 sedap susah skrg ni. Cucur udang pun sama. Saya suka kalau kuah dia kuah kacang. Memang sedap. 😀

      Delete
  8. Wah laksa n kuah boleh refill. Tu yang seronok tuuu.

    Lama tak jenguk blog kak ana. Dah bertukar wajah. Cantikkkkk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu salah satu tarikan dekat sini. Sangat murah pulak tu.

      Hehe. Baju baru untuk blog tahun ni. 😘

      Delete
  9. Dua makanan fav saya, hehehe. Kat kedah memang murah2, kat alor setar tu siap ada restoran chicken chop RM3.50, hehehe, tepi sahab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau kak ana pergi Kedah lagi kak ana tanya Mai jer lah ye mana lagi tempat makan yang best. Senang dan tepat info tu 😘

      Delete
  10. Oo. memang ada sekoq ikanlaa kat dlm laksa tu. Padan dgn nama dia. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah. Laksa ikan sekoq dengan sekoq ikan dalam laksa tu. Hehe 😘

      Delete
  11. Replies
    1. Jalan-jalan dalam Malaysia jer dear. Awak pun boleh 😘

      Delete
  12. Replies
    1. Makan laksa memang best. Yang tak best nak cari laksa yang betuk2 sedap susah. Hehe😀

      Delete
  13. Dh pernah merasa kt tmpt n8 ..memang marvelouss ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena dengan selera awak tu. Boleh lah cuba lagi nanti. Jangan lupa tambah lagi 😘

      Delete
  14. Terliur pulak tengok laksa ikan sekor nie.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cari laksa pulak lah nampaknya lepas ni. Laksa kuah putih pun sedap juga shikin 😘

      Delete
  15. biasa-biasa je eh kak rasa dia? saya pun tak berapa gemar sangat kalau ikan sekoq macamni. better kalau dia ikan goreng ke boleh la haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikan goreng kena tukar nama jadi laksa ikan goreng sekoq. Hehe 😅

      Delete
  16. Laksa is my Feveret.. tapi cucur udang tu nampak sangat ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Hantu laksa orang kata. Cucur udang tu sedap juga. Boleh lah cuba nanti 😊

      Delete
  17. Aduhai terliur tengok laksa tu Ana.. Teringat masa pi Langkawi, x puas makan.. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana pun rindu nak makan laksa di Langkawi. 5 tahun tak jejak kaki ke sana. Mudah-mudahan ada rezeki ke sana lagi 😊😘

      Delete
  18. bliuq juga tgk hidangan tu, da lama ju xmkn laksa huhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah skrg nak jumpa laksa yang sedap melainkan buat sendiri. Nanti kalau ke Alor Setar, Ju cubalah singgah ke sini juga 😘

      Delete
  19. thanks take note sesiap nanti kalau pergi alor setar nak pergi rasa cucur udang tuuu. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah dear. Mana tau kena dengan selera awak kan 😘

      Delete
  20. arrrgh.. laksa ikan sekoq mmg favorite busyra. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke. kak ana pulak asal nama laksa memang favorite. 😘 😘 😘

      Delete

Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang molek itu budi
Yang indah itu bahasa

Terima kasih pada yang sudi tinggalkan jejak di sini. InsyaAllah sis akan membalas kunjungan anda semua ❤